• Julemat,  Middag,  Oppskrifter,  Påske,  Thanksgiving

    Kalkun

     

     

    Her i huset serverer vi kalkun til Thanksgiving,
    på nyttårsaften og gjerne i påsken også
    Og det må være helstekt kalkun!

     

    Fjern posen med innmat så snart du får den ut
    (mens kalkunen enda står på kjøling/tining)
    Kalkunen må tines i kjøleskap, og det kan ta 4-5 dager
    (avhengig av størrelse)

    Ta vare på innmaten, da du kan koke saus på denne

    Kalkunen skal være romtemperert
    når du begynner arbeidet med den

    Så skyll kalkunen godt under kaldt vann og
    tørk godt av den både inni og utenpå 

    Lag kryddersmør av:
    100 gr romtemperert smør + div krydder + hvitløksfedd
    Smøret smører jeg godt inn under skinnet på kalkunen

    Egentlig en ganske så fornøyelig jobb

    Blir det noe kryddersmør til overs kan du smøre inn
    hele kalkunen med dette

    Legg kalkunen i en langpanne og fyll den med røde saftige epler,
    svisker, klementiner og hvitløk.
    Eller hva du nå ønsker å smakstilsette den med
    Jeg liker f.eks å fylle den med appelsiner i påsken

    Fyll langpannen med vann, slik at det dekker hele pannen

    Væsken i langpannen bruker du til sausen etterpå!

    Har du ikke smurt inn hele kalkunen med kryddersmør,
    kan du f.eks pensle den med smeltet smør tilsatt salt og pepper

    Sett i et steketermometer i det tykke bryststykket


    Kalkunen skal stekes nederst i ovnen på 160 grader
    ca 30 min pr kg  

    Ca hver halvtime heller jeg væske over kalkunen fra langpannen
    evnt/vekselsvis med at jeg pensler den med det smeltede smøret


    Sprut gjerne noen få striper med honning
    over kalkunen mot slutten av steketiden

    Termometeret skal vise 70 grader når kalkunen er ferdig stekt

    Jeg lar den hvile under folie i minst en time når den er ferdig

    Jeg har også latt kalkunen hvile i under folie i over 3 timer
    Og den har fortsatt vært rykende varm, saftig og god
    Men viktig at væsken får være i langpannen, slik at kalkunen ikke tørker ut

    Anbefales!

     

     

  • Glutenfri,  Julegodteri,  Oppskrifter

    Karameller

     
     
     
    Karameller
     
    1 dl søt kondensert melk
    (jeg fant kun Vikingmelk, og brukte den)
    1 dl brunsukker
    1 dl sukker
    1 dl lys sirup
    1oo gr smør
     
    Jeg tilsatte også litt julekrydder 
    som Nellik og Ingefær
     
    Bland alt sammen i en gryte 
    og rør hele tiden til det koker
     
    La massen koke under omrøring  
    i ca 6-8 minutter
    Hell massen i en smurt form og avkjøl
    Del opp i biter når massen er helt avkjølt
    å pakk dem inn i cellofan!
     
     
     
    Jeg brukte små konfektformer
    og avkjølte karamellene i kjøleskapet
     

    Men de må være kjøleskapskalde for å få dem ut av formen

    Så egentlig var den beste løsningen å pakke dem inn i cellofan
    for den klistret seg ikke fast i karamellene =] 

     
     
     
     
  • Dessert,  Glutenfri,  Oppskrifter

    Jordbærdrøm

     
     
     
     
    Jeg fant en dessert på baksiden i en reklame som kom i julen
    men reklamen ble nok kastet før jeg rakk å notere ned oppskriften
    Men jeg husket ingrediensene og det holdt lenge
      

    Det kan vel kanskje kalles en:

    Jordbærdrøm
     
    200 gr jordbær
    2 plater gelatin
    0,5 dl sukker
    0,4 dl vann
    1,5 dl fløte
    Litt vaniljesukker
    Litt sitronsaft  

    Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 min
    Vask, rens og tørk jordbærene
    Kok opp vann og sukker  

    Klem forsiktig ut av vannet på gelatinplatene
    og legg dem i sukkervannet
    Rør til de er oppløst og sett så laken til avkjøling

    Mos jordbærene med stavmikseren

    Pisk krem av fløten tilsatt litt vaniljesukker

    Bland så jordbær og krem og skvis over saften av en kvart sitron
    Bland sammen

    Tilsett så den noe avkjølte sukkerlaken
    i kremblandingen under omrøring

    Bland godt

    Fordel kremen så i porsjonsglass

    Settes kaldt minst en time

    Pynt med revet hvit sjokolade

    Nydelig! 
     
     
     ..mmmMmmm..  



    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Scroll UpScroll Up