• Juledrikke,  Juletradisjoner,  Oppskrifter,  Tips

    Eggelikør


    Eggelikør  

     
    3 eggeplommer
    2 dl sukker
     0,5 ts salt
    7 dl  helmelk 
    1 vaniljestang
    1 boks fløte
    2-3 dl 60% sprit


     

    Eggeplommer, salt, melk (gradvis) og vaniljestang
    varmes opp
    til kokepunktet på svak varme
     

    Melken tilsettes gradvis mens du rører hele tiden med en visp
    Det skal ikke koke, bare tykne – tar ca 20 minutter

    Når den er blitt tykk setter du den til avkjøling

    Jeg tilsatte ca 2 dl 60% sprit når blandingen var kald
    Du bestemmer selv hvor sterk du vil ha eggelikøren
    Du kan også droppe alkohol selvsagt!! =)

    Så pisket jeg opp en boks med kremfløte
    og blandet kremen forsiktig inn i eggelikøren

    Helte så den ferdige eggelikøren på flasker
    Ble ca 1,6 l ferdig eggelikør!

    Min favoritt denne Julen 

     

     
  • Julemat,  Juletradisjoner,  Oppskrifter,  Tips

    Juleribbe

     
     
    Slik lager jeg ribba og den blir alltid rå god!
     

    Jeg bruker familieribbe på Julaften
    Gnir hele ribba godt inn med salt og pepper og lar den ligge
    godt innpakket i kjøleskapet i 2-3 dager

    Legg ribba med svorsiden ned i en langpanne
    Sørg for at du smører med noe fett først
    så ikke svoren setter seg fast i pannen!

    Heller oppi 2-3dl vann (vann opp til svoren)
    Dekk over pannen med alu.folie
    Damp på over-og undervarme i 230 grader
    i 45 minutter midt i ovnen!

    Snu ribba (tøm ut vannet, evnt bruk det i sausen)
    Stek så ribba på 200 grader i ca 2-2,5time
    (jeg steker ribba på hakket over midten i ovnen)
    Steker du tynnribbe så er steketiden 1,5 -2t

    Bygg opp ribba med alu.folie slik at den blir jevn og fin
    Et lite fat under midten på ribba gjør at fettet renner av
    og ikke legger seg som en dam midt oppå ribba
    Evnt bruk en ribberist!

    Hvis svoren ikke er sprø nok når ribba er ferdig stekt
    kan du sette ribba øverst i ovnen og sette på grillen
    Med ovnsdøra på gløtt
    Følg med hele tiden for svoren blir fort brent!

    La ribba hvile seg i minst 20 minutter før du skjærer i den
    Del den opp i 3cm tykke skiver

    Voila!

     
  • Middag,  Oppskrifter,  Saus,  Thanksgiving

    Cranberry Sauce

    Cranberry Sauce
    340 gr ferske Cranberries (Tranebær)
    200 gr Sukker
    3 ss Cherry Brandy
    75 ml  vann
    Sitronsaft
     
    Ha alle ingrediensene i en kasserolle
     
    Kokes opp under omrøring (her er tresleiv å foretrekke)
    Dette tar ca 10 minutter
    Bare la den være litt flytende for når
    bærene ‘popper’ tar de til seg enda mer væske
     
    Smak til ; Er sausen for søt tilsetter du bare litt mer sitronsaft
     
    Du kan lage sausen en uke i forveien og ha den i kjøleskapet
    Eller 1 mnd i fryseren
     
    Men den vil bli som syltetøy/gele når den er avkjølt
    så da må den piskes opp med en gaffel før servering
     
    Jeg brukte Nigella sin oppskrift og lånte bilde fra nett
    da jeg helt glemte å ta bilde av min saus… 
    -I will do next time-
     

     

  • Glutenfri,  Julegodteri,  Juletradisjoner,  Oppskrifter

    Brente mandler i melis

    Vi er veldig glad i mandler her i julen

    Brente mandler er altså et must 

    Jeg laget en porsjon brente mandler
    men vendte dem inn i melis når de var ferdige

    Og det ble magnificent!  

    Selv småguttene elsker disse! 

     
     
     
     
     
    Brente mandler
     
    300 gr mandler (med skall)
    125 gr sukker
    125 gr vann
    1 ts vaniljesukker
    1 ss smør
    Legg mandlene i en langpanne
    og rist dem i ovnen på 200 grader
    i ca 10-12 min
    Rør rundt i mandlene av og til
     
    Kok opp vann, sukker og vaniljesukker
    og la sukkerlaken koke i 2-3 min
    (til alt sukkeret er oppløst)
     
    Skru ned varmen på platen ytterligere og
    ha de ristede mandlene i oppkoket og
    rør forsiktig til alt vannet er borte
    Sukkeret rundt mandlene krystalliserer seg
    og mandlene får en “grå” farge 

    Obs! Ikke bruk for sterk varme
    for da blir sukkeret brent!

    Rør videre igjen til alt sukkeret  har smeltet igjen
    og sukkeret har lagt seg jevnt og glatt
    rundt mandlene som nå er karmellfarget 

    Trekk da platen fra varmen og tilsett smøret
    (noe som gjør det enklere å dele mandlene)

     

    Legg så mandlene på bakepair og del dem kjapt!
    Bruk f.eks to gaffler slik at du ikke brenner deg 

    Og så kommer det nye
    Strø masse melis over mandlene
    og vend dem godt inn i melis med hendene
    En fornøyelig jobb…

     

    Mandlene oppbevares i tett boks på et tørt sted =)
     
  • Glutenfri,  Julegodteri,  Oppskrifter

    Rocky Road

     
    Rocky Road 

     600 gr sjokolade (den du liker best)
    1 pose med Dumle karameller
    2 never med mini Marshmallows
    3 dl Peanøtter 
    1 dl Pistasjnøtter
     
     
    Original oppskriften har hele 2 poser med Dumle karameller
    Men jeg syns det ble mer enn nok med en pose!!
     

    ♥ Smelt først sjokoladen i vannbad, på lav varme
    (i en skål over kokende vann)
    ♥ Bland alle ingrediensene godt og vend alt inn
    i den smeltede sjokoladen 
    ♥ Hell så massen over i en form
    (jeg bruker en ildfast form, ca 3 cm tykk)
    ♥ Sett den så til avkjøling i kjøleskapet 
    ♥ Når den har stivnet kan du skjære kaken i biter/stykker
    ♥ Nyt!

Scroll UpScroll Up