Kalkun
Her i huset serverer vi kalkun til Thanksgiving,
på nyttårsaften og gjerne i påsken også
Og det må være helstekt kalkun!

Fjern posen med innmat så snart du får den ut
(mens kalkunen enda står på kjøling/tining)
Kalkunen må tines i kjøleskap, og det kan ta 4-5 dager
(avhengig av størrelse)
Ta vare på innmaten, da du kan koke saus på denne
Kalkunen skal være romtemperert
når du begynner arbeidet med den
Så skyll kalkunen godt under kaldt vann og
tørk godt av den både inni og utenpå
Lag kryddersmør av:
100 gr romtemperert smør + div krydder + hvitløksfedd
Smøret smører jeg godt inn under skinnet på kalkunen
Egentlig en ganske så fornøyelig jobb
Blir det noe kryddersmør til overs kan du smøre inn
hele kalkunen med dette
Legg kalkunen i en langpanne og fyll den med røde saftige epler,
svisker, klementiner og hvitløk.
Eller hva du nå ønsker å smakstilsette den med
Jeg liker f.eks å fylle den med appelsiner i påsken
Fyll langpannen med vann, slik at det dekker hele pannen
Væsken i langpannen bruker du til sausen etterpå!
Har du ikke smurt inn hele kalkunen med kryddersmør,
kan du f.eks pensle den med smeltet smør tilsatt salt og pepper
Sett i et steketermometer i det tykke bryststykket
Kalkunen skal stekes nederst i ovnen på 160 grader
ca 30 min pr kg
Ca hver halvtime heller jeg væske over kalkunen fra langpannen
evnt/vekselsvis med at jeg pensler den med det smeltede smøret
Sprut gjerne noen få striper med honning
over kalkunen mot slutten av steketiden
Termometeret skal vise 70 grader når kalkunen er ferdig stekt
Jeg lar den hvile under folie i minst en time når den er ferdig
Jeg har også latt kalkunen hvile i under folie i over 3 timer
Og den har fortsatt vært rykende varm, saftig og god
Men viktig at væsken får være i langpannen, slik at kalkunen ikke tørker ut
Anbefales!

4 Comments
Silje
Åååååå steike jeg ble sulten nå da. Det nærmeste jeg kommer i dag er chicken tandoori
vår lille verden
Hei:)Du er en reddende engel..Og jeg som har gått og lysta på kalkun siden nyttårsaften!Vi skal ha gjester i morra og skal prøve meg på denne,tusen takk for at du deler!Jeeiiii:)klem
Helen
Åhh, jeg ble også sulten !!!
Men, før middagen skal lages, en stor kopp te, som kanskje demper sulten…litt…?!
Så lages pizza idag, og når man er i Italia, kjøpes det fersk pizza bunn fra butikken – og resten klarer til og med mannen min…thiii
Thing
Fersk italiensk pizzabunn må være greit å ha ja! =)
Jeg har to stk Kalkuner itl i frysen som skal til pers
ila året.. Gleder meg! Fantastisk godt og sunt kjøtt! =)