Vår historie

Høsten 2010 fikk min sønn på da 7 år diagnosen cøliaki
Det var veldig tungt for han til å begynne med (meg også)
Spes siden hans eneggede tvillingbror ikke delte diagnosen
(hos eneggede tvillinger vil cøliaki i 70-80% av tilfellene opptre hos begge)

Det var også en bekymring at han ikke kunne spise bestemors deilige kanelboller!
(heldigvis baker bestemor deilige glutenfrie kanelboller også)

Det blir ofte en utfordring ift bursdager ol
Jeg bruker å spørre foreldrene til bursdagsbarnet om jeg skal sende med noe glutenfritt
Ofte får jeg til svar at de har ordnet med glutenfrie alternativer

til han
Men flere ganger har de alternativene vært pølse på gaffel og gele
Mens de andre barna spiste kake, kjeks, muffins, snacks (som inneholder hvetemel) og pølse med brød..
Da syns han det er en smule urettferdig, og det skjønner jeg godt
Derfor sender jeg ofte med kake, muffins og evnt pølsebrød/hamburgerbrød selv

Men når noen derimot overrasker han med å ha ordnet noe glutenfritt til han
blir han svært glad og takknemlig! (og noen gjør heldigvis det også!)

Mange baker f.eks Toro sine muffins og Toro sin sjokoladekake i langpanne
– og begge dem er glutenfrie varianter (inneholder hvetestivelse, og det tåler vi)
Men det er det de færreste som vet, så jeg bruker å opplyse om det også!

Jeg husker det var helt forferdelig første dagen jeg skulle handle middag
Jeg var helt på gråten for jeg følte det stod hvetemel på alt!
Men det blir enklere, og man finner gode glutenfrie erstatninger til det meste

Nå blir det jo bare mer og mer glutenfritt å få kjøpt – heldigvis!
Ikke er det bare vi med cøliaki som spiser glutenfritt, men det er jo blitt en trend også

Når man har en i familien med cøliaki må alle familiemedlemmer testes jevnlig for diagnosen
Er man først disponert for sykdommen er det bare spørsmål om tid om før det evnt bryter ut
(men det trenger ikke gjøre det heller) Du kan lese mer om cøliaki her

To måneder etter at gutten på 7 år hadde fått diagnosen
tok resten av familien blodprøven (tas på legekontoret)
og enda et familiemedlem fikk positivt utslag på cøliaki – meg!

Jeg trodde ikke det var sant!? Jeg hadde ingen av de vanlige symptomene
Bortsett fra at jeg ofte følte meg tom for energi og var sliten
Men hvilken 5 barnsmor er ikke det?
Men jeg måtte gjennom gastroskopi og det var ingen tvil
Tarmtottene var helt avflatet/ødelagte!
Så det var bare å begynne på glutenfri diett – for resten av livet

Det første man tenker på når man får diagnosen er alt man IKKE kan spise
Men når man aksepterer sykdommen kommer fokus heller på mulighetene enn på utfordringene

På nyåret 2012 fikk også minstemann diagnosen cøliaki
Men det var ingen stor overraskelse for han hadde de typiske symptomene i forkant

Så her er vi (foreløpig) tre stk med cøliaki
Hverdagen krever litt mer planlegging når jeg har to barn med cøliaki
Må hele tiden passe på at de husker dem i barnehage/skole/bursdager

Det er fort å glemme når man kommer på en kopp kaffe selv også at jeg ikke kan spise
den deilige kaken vertinnen ville overraske meg med
Og man kan fort føle seg litt ‘vanskelig’
Er det behov/ønsket bakverk, tar jeg alltid med selv

Blir vi derimot overrasket med glutenfritt bakverk eller glutenfrie alternativer
blir vi alltid veldig veldig takknemlige

Står det spor av gluten på varen er den helt trygg å spise for oss
Det vil da uansett være så lite at det er helt ufarlig
(Produkter merket «spor av» er å forstå som glutenfrie da de inneholder <20 ppm gluten)

Hva skjer hvis vi får i oss gluten?
Vi kan bli alvorlig syke, og det skal ikke så mye til heller
Vi får utrolig sterke magesmerter og må kanskje tilbringe mange timer på/ved doskålen
Smertene kan vare opp til 48t, og jeg har hørt om dem som har vært dårlige i flere dager

Derfor har vi som spiser glutenfritt egen brødfjøl, brødrister, toastjern, vaffeljern, pålegg osv
På smørpakker, syltetøyglass osv står det GLUTENFRITT her hjemme

Så her i huset er vi nøye med å skille glutenfritt fra annet
All middag som lages i huset er glutenfri
Bortsett fra at de andre får vanlige lefser/brød/pizza/spaghetti da
Alt som bakes er glutenfritt (jeg har ikke hatt hvetemel i huset på 4,5år)

Når det gjelder bakst er min erfaring at det ikke alltid er bare å bytte ut hvetemel med glutenfritt mel
Noen ganger må man prøve seg frem for å finne den riktige balansen

Derfor vil oppskriftene jeg deler her på bloggen være oppskrifter
som jeg bruker selv hele tiden/hele året

Når jeg skriver mel i oppskriften bruker jeg som regel Toro sin glutenfrie kakemix
Men jeg bruker også en del av Semper sin Mix

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.